Három időrabló stratégia a közösségi médiában
2017.03.28
Üzleti kémkedés a Facebookon
2017.04.04
Mutasd mind

0+1 lista 2016 legismertebb meme-jeiről

Arra, hogy melyik képből, videóból esetleg emberből lesz meme az interneten, nincs hibátlan recept, de még egy ősi bizottság sem, akiknek rejtélyes tagjai döntetnének az érintett vizuális anyagok sorsa felől.
Ha azonban valami kiérdemli ezt a tisztséget, akkor az olyan jelentéstöbblettel ruházza fel az adott műalkotást, hogy az nyelveken és kultúrákon átívelő szimbólumként híresül majd el és játszik közvetlen szerepet, a mindennapi kommunikáció során.

Lássuk milyen meme-ekből és eseményekből lehet még válogatni 2016-ról:

Crying Jordan (Síró Jordan)

A világ egyik leghíresebb kosarasa igen könnyen elérzékenyül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a róla készült alábbi fotó, mely azóta az érzékenység, elérzékenyülés képi szinonimája:

Harambe

Talán még mindenki emlékszik, milyen felhajtás volt a gorilla ketrecébe esett gyermek esetéről. Az incidens során az állatkert dolgozóinak sajnos le kellett lőniük a Harambe néven ismert majmot, ám annak emléke, különböző elismerések és konspirációs elméletek okán, úgy tűnik örökre halhatatlan marad.

Evil Kermit (A “belső én”)

Az érzés, mikor szembe kell nézned magaddal, a belső gonosz monológoddal. Milyen párbeszédek születhetnek így!? Nos, igen őszinték...

Arthur’s Fist (Arthur ökle)

A pillanatokért, amikor összeszorul az öklöd. 2016 számos ilyen élménnyel gazdagított bennünket, meg is lett az eredménye az alábbi meme öklében:

 

Chewbacca Mom (Chewbacca Anya)

A 37 éves texasi nő talán nem is sejtette mikor megvette Chewbacca játék maszkját, hogy elkészíti az addigi legsikeresebb Facebook Live videót még a parkoló kocsijában. A felvétel után vendégül látták a Facebook és a Google főhadiszállásán is. Mivel viszont az Ő esetében tényleg csak 3 napig, hónapig tartott az a bizonyos csoda, 2017-ben már kevesen tartanák relevánsnak ennek a példának a felhozatalát.

 
 

Mannequin Challenge

Nagyon érdekes, ugyanis ez egy olyan esemény volt, amelynek lényege kimerült abban, hogy környezetednek teljesen mozdulatlan állapotba kellett maradnia, míg felvételt készítettek róla.

 
 

A legérdekesebb azonban az egész eseménysorozattal kapcsolatban az, hogy ez az első meme, ami egy zeneszám promótálását is elvégezte. Az említett dalt is ide linkelem. Micsoda ingyenes marketing lehetőség a zenekarnak!

 
 

Az együttes  ezen száma megjelenik a 'mannequin challenge' kulcsszavakra való keresés során a YouTube találatai között, tehát tudatos optimalizálásra lehet gondolni a részükről, hiszen sejtették előre, hogy legtöbben akkor ismerik meg majd zenéjüket, ha rákeresnek a 'mannequin challenge' vagy 'mannequin challenge music/song' keresési kijejezések valamelyikére.

Hodor

SPOILER!

Nincs olyan Game of Thrones (Trónok harca) rajongó, akinek ne fájt volna a mindössze csak egy szót ismételgető nagydarab karakter hősi halála. Meg is emlékeztek róla rengeteg humoros posztban:

Bottle Flipping

Minden ezzel a felvétellel kezdődött:

 
 

Ezt követően pedig megállíthatatlanul söpörték végig az internetet a különböző ehhez hasonló videók.

A dolog globális mivoltát talán mi sem támasztja alá jobban, mint hogy szerte a világon iskolákban tiltották be a ‘bottle flipping’ művelését, ugyanis annyira idegesítette a tanárokat és a szülőket egyaránt. Meg tudom érteni, az irodában is tapasztaltam hasonlót.

Én 2016 elején vs 2016 végén

2016 sokak számára, különböző okokból ugyan, de egy igen megterhelő naptári évnek számított. Ennek jeléül készültek az alábbihoz igen hasonló összehasonlítások szerte az interneten:

Confused Ninck Young (Zavarodott Nick)

Az alábbi remekművel biztosra veszem, hogy már mindenki találkozott az üzenőfalának szüntelen görgetése során:

Általában akkor javasolt ezzel a meme-el élni, ha valamiről a felrobbanó Napnál is világosabban látszik, hogy jó vagy rossz, mégsem értjük, hogy a másik miért épp az ellenkezőjét csinálja.

 

Összegezve

A fentiek példáján tisztán látszik, hogy még minimum minőségbeli követelményeket sem kell megütnie egy-egy képnek sem, ha az megragadja az internet népének figyelmét, akkor képesek akár a vízjellel ellátott eredetit is továbbhasznosítani.

Ha szeretnél ennek a világnak jobban a vérkeringésébe kerülni, akkor ajánlom a reddit.com és 4chan.org oldalakat. Az említett meme-ek nagy része innen indul világhódító útjára.Forrás:

knowyourmeme.com
pics.onsizzle.com
trollfesz.hu
www.npr.org
worldofwonder.net
teenvogue.com
vogue.com
refinery29.com
Jon Deak