Ezen bejegyzésünk egy régebbi, ám annál sikeresebb kampányt mutat be, melyről ennek ellenére nem sokan hallottak.

Álljunk meg egy pillanatra! Azért akartok nekem fizetni 150.000 dollárt (kb. 30 millió HUF), hogy 6 hónapon keresztül medencét tisztítsak, halakat etessek, összeszedjem a postát és felfedezzek egy csodálatos, ismeretlen kis szigetet a Nagy Korallzátonyon? És csak annyit kell tennem, hogy elküldök egy, egyperces videót, amiben elmondom, miért nekem kellene kapnom az állást? Egy 2009-es kampányában pontosan ezt ajánlotta fel Queensland-nek (Ausztrália egyik északi tagállamának) turizmusért felelős szervezete.

A vírusmarketing szó ismerősen hangozhat sokak számára, nem véletlenül, hiszen szinte biztos, hogy mi is osztottunk már meg, adtunk tovább egy ilyen „reklámot”. Legegyszerűbben úgy tudjuk jellemezni, mint egy szájról szájra terjedő reklámot, ám az internet térhódításával terjedési sebessége elképesztő módon felgyorsult. Az egyik legköltséghatékonyabb hirdetési forma, hiszen elég egyszer elkészítenünk és maguktól terjesztik tovább, népszerűsítik az emberek, nagy tömegeket elérve ezzel, amennyiben valóban „ütősre” sikerül.

A vállalat hirdetési felületnek az újságok álláshirdetési oldalait használta fel, ami aligha szokványos marketing eszköz, de jól felépítve a kampányt, körülbelül 7 millió látogatót és 200 országból közel 35.000 jelentkezőt vonzott ez a lehetőség. A kampány indulását követő második napon a hatalmas igénybevétel miatt össze is omlott a weboldal, ahova feltölthettük videónkat. Az emberek megpróbálták felhívni magukra a figyelmet, hogy rájuk essen a választás, volt aki blogokon, közösségi oldalakon akart népszerűséget szerezni, de volt, aki leugrott egy hídról, hogy felkeltse a döntéshozók figyelmét. Ha nem is egy klasszikus vírus videóról beszélünk, de ezek voltak azok a motívumok, amiktől magától terjedt a reklám és növelte a márkaismertséget.

A kampány annyira sikeres volt, hogy három díjat is nyert a „Cannes International Advertising Festival*”-on, és a BBC egy dokumentumfilmet is készített a jelentkezők válogatásának utolsó szakaszairól, ami rekord nézettséget döntött az adott héten.

(*A eseményt már „Cannes Lions International Festival of Creativity”-nek hívják,  a legnagyobb reklám fesztiválnak is nevezik, hét napon át tart és a kreatív- és reklámiparban tevékenykedők számára jött létre. Nemzetközi szintű esemény, a Cannes-i filmfesztivál ihlette létrejöttét, amely a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja.)

Ennél tökéletesebb módot vállalatuk népszerűsítésére aligha tudtak volna kitalálni azok a kreatív emberek, akik ezt megalkották. A marketing szerint nem csak a konkrét bevételnek van értéke, de magának a márkának, az ismertségnek is, ezért drágább például egy híres zenekar logojával ellátott bögre, mint egy ugyan olyan minőségű a hipermarketben.

Jelen esetben ez a népszerűség, amit kiváltottak, többszörösen megtéríti a befektetett 1 millió dollárt, számokban kifejezve, több mint 200 millió dollárt generált a kampány.

Jó ötlet volt nem szokványos marketing eszközt és csatornát alkalmazni, továbbá íme a bizonyíték, hogy egy márka sem túl kicsi ahhoz, hogy emlékezeteset alkosson.