A “space advertising” vagy űr-reklámozás reklámeszközök alkalmazását jelenti az űrben, vagy valamilyen űrutazáshoz kapcsolható termékmegjelenés.

Habár nagyon kevés példa volt rá, rengetegen jelentkeztek már, hogy hirdetnének az űrben, sőt van aki még hatalmas óriásplakátokat is kihelyezne, amelyek látszódnak a Földről. A Space Marketing Inc., 1993-ban egy 1 km²-es óriásplakátot akart, alacsony föld körüli pályára állítani, ám nem érkezett rá megfelelő támogatás, és számítások szerint az űrhulladék is rengetegszer belecsapódott volna.

Pocari

A Japán italgyártó cég, az Otsuka, egy 1 kg-os titánium dobozt tervez a Holdra küldeni, mely a por állagú sportital mellett, gyermekek álmait is tárolja majd. A speciálisan megtervezett, Otsuka Pocari Sweat porral töltött tároló lesz az első kereskedelmi termék, melyet marketing szándékkal küldenek egy másik világra. A tervek szerint 2015 Októberében, az első tervezett magánűrutazás keretében fog a Holdra kerülni a doboz. Az Otsuka vállalat azt reméli, hogy ez inspirálja majd az embereket, hogy asztronauták legyenek, utazzanak 380.000 km-t, és végül valaki elfogyassza a “Hold por”-t.

A Pittsburgh központú Astrobotic vállalat megegyezést kötött az Otsukával, mivel ők is a Holdra szeretnének jutni, csak egy egészen más indokból. A Google 20 millió dolláros Lunar X díjára hajtanak. Az összeget az első olyan vállalat kapja meg, aki egy készüléket tud juttatni a Hold felszínére, minimum 500 métert  meg tud tenni vele, és nagy felbontású képeket küld vissza a Földre. A társulás azonban ironikus, mivel az Otsuka egy fém dobozt akar a Holdra juttatni, az Astrobotic pedig egy űr-szemét tisztítására alkalmas technológiákat fejlesztő vállalat.

A kapszula különlegessége még, hogy tartalmazni fogja ázsiai gyermekek, ezüst lemezekbe vésett kívánságait, melyeket levélben küldtek el a vállalatnak.

LUNAR_DREAM2_verge_super_wide

Sokunknak már elege van a hatalmas reklámáradatból, szóval mit fogunk szólni, ha az égre felnézve is látni fogjuk őket?

 

Forrás: The Verge alapján
Kép forrása: WikiMedia commons