Hogyan tervezed használni a közösségi médiát idén? Mik a terveid, hogyan éred el majd a célközönséged? Hajlamosak vagyunk alábecsülni, hogy mennyit változnak a dolgok az idő múlásával.

Általában azt gondoljuk, hogy a következő év is nagyjából ugyanolyan lesz, mint az előző, kivéve persze a személyes célokat. Ráadásul a technológia fejlődését sem szoktuk kifejezetten értékelni, legalábbis kicsiben biztos nem.

Ennek legfőbb oka az, hogy kedvenc közösségi média platformjaink folyamatosan dobálják ki a frissítéseket, állandó jelleggel. Folyton változnak, ugyan mindig csak egy kicsit, de azt gyakran. Éppen ezért ugyanúgy nem vesszük észre a közösségi média változásait, mint ahogy az sem tűnik fel, ahogy mi magunk is napról napra változunk. Pedig folyamatosan fejlődnek ezek a platformok és egy rakás fontos trend diktálja, hogy hogyan fog kibontakozni ez a fejlődés 2018-ban.

 
Íme a 7 legfontosabb trend, amik jelentősége nagy valószínűséggel nem lesz elkerülhető az idei évben:

1. Beindulhat az AR vagyis az augmented reality, magyarul a kiterjesztett valóság. Körülbelül 5 éve a Google előrukkolt a Google Glass-szal és azt ígérte, hogy ezzel be fogja hozni a kiterjesztett valóságot a mindennapokba megváltoztatva ezzel azt, ahogyan élünk és ahogy kapcsolódunk a külvilággal. Sajnos ez nem sikerült neki és a szemüvegből bukás lett. Viszont most több nagy cég (többek közt a Facebook, a Google és a Snapchat) is azon van, hogy népszerűvé tegye ezt a technológiát. Most, hogy kijött jónéhány sikeres AR applikáció, emelkedik a VR (virtual reality, vagyis virtuális valóság) szemüvegek iránti kereslet és a technológia is fejlődött (gyorsabb internet, jobb képfeldolgozás) 2018 lehet az év, amikor beindul az AR. Ha ez így lesz és népszerű is marad, akkor valószínű, hogy a közösségi média lesz a tökéletes platform ezen technológia számára.

2. Az online élő közvetítések (vagyis live streaming-ek) népszerűsége jó eséllyel folytatni fogja robbanásszerű növekedését. Persze megértem, ha azt gondolod, hogy a streaming éve inkább a 2017 volt. A tavalyi évben a fogyasztók 80 százaléka mondta, hogy szívesebben néz élő videót kedvencétől, mint hogy elolvasson egy blogposztot tőle. Az élő közvetítések statisztikái szó szerint felrobbantak 2017-ben, köszönhetően annak, hogy a legnépszerűbb közösségi média platformok elérhetővé tették ezt a formátumot. De az idei év még nagyobbat szólhat. Most, hogy már a márkák és a fogyasztók is megismerkedtek ezzel az új formával, már nem fog újként hatni a live streaming varázsa a fogyasztókra. Magát a formátumot valószínűleg már egyenesen el fogják várni a márkáktól, ami az érdekes lehet, hogy ki hogyan fog tudni kitűnni a tömegből.

3. Fontosabbá válik az adatvédelem és a nyílt forráskódok fognak előnyt élvezni. A közösségi média használata bizony sokszor a személyes információk kizárólagos tulajdonlásáról való lemondással járhat. Habár a Facebook, a Twitter és más platformok is igyekeznek a minimumon tartani a személyes információkkal való visszaéléseket és naprakész információkkal szolgálni a felhasználóknak adatvédelmi jogaikkal kapcsolatban, vannak, akik még így is inkább azokat az applikációkat keresik, amik egyáltalán nem adják ki/el személyes adataikat marketing ügynökségeknek vagy bárki másnak. 2018-ban várhatóan nagyobb népszerűségnek fognak örvendeni azok az app-ok, amik mindenek elé helyezik a felhasználók adatainak védelmét és azokat nem adják ki semmilyen körülmények között.

4. A „játékosítás” (angolul gamification) elérheti a közösségi médiát. Az emberek nem csak kapcsolatot teremteni szeretnek egymással, hanem játszani is. És mivel sok vállalat szerzett már jelentős bevételt az olyan játékokból és applikációkból, amiken belül kisebb-nagyobb összegekért vásárolhatunk extrákat, kiegészítőket, már csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel egy app, ami megpróbálja vegyíteni a közösségi médiát és a játékot. Majd az idő megmondja, hogy pontosan milyen app tud eredményezni ilyesféle keveredést, de az biztosan nagy hatással lehet 2018-ra.

5. A reklámok fajtáinak és mennyiségének növekedése is várhatóan gyorsulni fog. A kezdetekben a közösségi média platformok arra készültek, hogy a felhasználók a számukra leginkább elsődleges információkhoz juthassanak hozzá. Most, hogy már látszik, hogy a felhasználók szilárdan kitartanak ezen platformok mellett és látszik, hogy hosszú távon is működőképes dologról van szó a platformot működtetők is bátrabbak. A legtöbb közösségi média oldal már így is a reklámozás irányába terelte fókuszát, de idén még jelentősebb eltolódás várható ebbe az irányba.

6. A „márkafáradtság” (angolul brand fatigue) arra kényszerítheti a vállalkozásokat, hogy változtassanak közösségi média szokásaikon. 2017-ben több, mint 50 millió kisvállalkozás használta a közösségi média oldalait, hogy kapcsolatba léphessen vásárlóival. Ezek a platformok manapság roppant népszerűek, de a felületeken jelenlévő vállalkozások számának növekedésével folyamatosan nő a márkák által készített tartalom mennyisége is. Éppen ezért már jelentkeztek is a márkafáradás korai jelei, vagyis a fogyasztók kezdik „nem észrevenni” ezeket a szponzorált, márkázott tartalmakat és figyelmüket inkább a független forrásoktól származó tartalmak felé fordítják. Ennek eredményeképp a márkáknak még jobban kell majd igyekezniük, hogy minél jobb és egyedibb tartalmakat gyártsanak.

7. Valószínűleg nőni fog a helyi és személyes élmények megosztóinak népszerűsége is. A márkafáradás velejárójaként idén jó eséllyel inkább a lokális, személyes tartalmakra fog fókuszálni a közönség. A Google is nagyobb hangsúlyt fog fektetni a keresési eredményeiben a helyi vállalkozások kiemelésére és az online fogyasztók is több helyi tartalmat szeretnének látni. Valószínűleg nőni fog az olyan helyi vállalkozások száma is, akik a közösségi média segítségével próbálják meg elérni vásárlóikat. Ez mind a vállalkozóknak, mind a fogyasztóknak, mind pedig a társadalomnak, amiben élnek hasznos lehet.

 
Vajon gyökeresen meg fogják változtatni ezek a trendek a márkák és fogyasztók közösségi média használatát? Nem valószínű, de ettől függetlenül is érdekes évnek nézünk elébe. Ha versenyben szeretnél maradni a közösségi média marketing világában és lépést szeretnél tartani versenytársaiddal, mindenképp kövesd híreinket és ne légy rest frissíteni márkád stratégiáit, hogy azok illeszkedjenek a legújabb trendekhez, kivételekhez és lehetőségekhez.

A frissebb kampányok nagyobb eséllyel kapcsolnak össze célközönségeddel, ezáltal pedig ki tudsz tűnni a tömegből. Ha úgy érzed több segítségre lenne szükséged a saját közösségi média marketing stratégiád megalkotásához, esetleg kivitelezéséhez, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot! Mi készséggel állunk rendelkezésedre 2018-ban is! 🙂

 
Forrás: forbes.com