Betartandó AdWords listából manapság már több van, mint széles égen a csillag. A következőkben olyan apró, ám fontos változtatásokat említenék meg, amelyek beállításai nem kerülnek nagy energiabefektetésbe, ugyanakkor ezen kisebb módosítások nélkül fiókunk sosem fog annyi eredményt termelni, mint amennyire képes lehetne.

Ha a teljes lista nem is lesz újdonság, biztos vagyok benne, hogy egy- két Adwords tipp, még a leggyakorlottabb hirdetők számára is hasznos lesz!

  1. Hirdetés előnézet elemzés

Sokszor nem bírunk a természetünkből fakadó kíváncsisággal és megcélzott kulcsszavainkra való kereséseinkkel ellenőrizzük hirdetéseink megjelenését és pozícióikat. Ez egy apró ám annál könnyebben kezelhető hiba. Ha élesben, vagyis közvetlen a keresőben keresve érjük el hirdetéseink megjelenését, majd nem kattintunk azokra, azzal rontjuk a hirdetés átkattintási arányát (CTR), ha pedig kattintunk, akkor azt fizetett kattintásnak fogja számolni a Google.

Ezt az apró figyelmetlenséget leginkább az ügyfelek szokták elkövetni, ám tapasztaltam már azt is, hogy hirdetők is beleesnek ebbe a hibába. A megoldást a fiók egy funkciójában találjuk. Az ‘Eszközök’ fülre kattintva a legalsó, ‘Hirdetés-előnézet és -elemzés’ nevű lehetőséget kiválasztva egy speciális Google keresőhöz jutunk. Az itt található mezőbe nyugodtan rákereshetünk kulcsszavainkra, hisz az itt lezajló keresési folyamat csak egy lemodellezése a hétköznapinak. Ergo, nem rontja a fiók  CTR értékét, mégis valós időben mutatja, hogy hirdetésünk megjelenik e vagy sem és hogy milyen pozícióban. Véleményem szerint érdemes venni a fáradtságot és beáldozni azt a 3 kattintást. A CTR hálás lesz érte.

  1. Korai Cél CPA

Webáruházzal rendelkező hirdetők esetében szokott praktikus lenni a Cél CPA ajánlattételi stratégia. A beállítások értelmében megadunk egy összeget amennyiért mi szeretnénk a konverziókat (vásárlásokat, feliratkozásokat) szerezni. Az AdWords ezután igyekszik olyan stratégia szerint dolgozni, hogy a lehető legtöbb konverziót szolgáltassa átlagosan a megadott áron.  Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a Cél CPA is korábbi statisztikákból dolgozik, így ezzel a beállítással indítanunk kevésbé tanácsos. Érdemes várnunk míg az termelődik pár konverzió, szám szerint legalább 30 az elmúlt 30 nap során. Ha ez megvan, akkor beállíthatjuk a kívánt konverziós értéket.

  1. Nyelvi célzás

Könnyű megfeledkezni a nyelvi célzások beállításáról, hisz logikusan végiggondolva nem is érezzük szükségét a magyar nyelven kívül egyéb idegen nyelvekre való célzásnak. Fontos tudnunk azonban, hogy sokan nem magyar felületű böngészőt használnak, emiatt pedig kötelező jelleggel hozzá kell adnunk az angol nyelvet is a nyelvi célzások során.

  1. Első pozíció?

Ez kevésbé technikai, sokkal inkább stratégiai praktika. Mindenki a jobb pozíció elérését célozza meg, ami a jelenlegi állapotok mellett teljesen érthető. Számtalanszor fordul elő azonban, hogy céljainkat sokkal olcsóbban tudjuk elérni a második vagy akár a harmadik pozícióban. Ezt tesztelni kell, ha az első helyen túl drágán szerzünk konverziókat, érdemes lehet csökkenteni a CPC-t és megnézni, hogy teljesítünk az alsóbb pozíciókban.

  1. Kulcsszó szeparálás

A hirdetések sikerességéhez nagyban hozzátartozik, hogy mennyire hasonlít egymásra a kulcsszó és a hirdetések címsorának szövegezése. Minél inkább hasonlít a kulcsszó a címsorba írt szövegrészre, annál magasabb minőségi pontot érhet el hirdetésünk. A magas minőségi pont pedig jobb pozícióhoz is vezethet.

A fentiek miatt fontos, hogy kulcsszavainkat megfelelőképp rendezzük, külön külön hirdetéscsoportokba. Példaképp, ha hirdetünk a ‘pizza rendelés’ és a ‘pizza rendelés Budapest’ kulcsszavakra is, érdemes külön hirdetécsoportba kezelni őket és a sima ‘pizza rendelés’ kulcsszóhoz tartozó hirdetéscsoportban, felvenni kizáróként a ‘budapest’ kifejezést. Így sokkal átláthatóbb eredményeket kapunk a kulcsszavak teljesítményeiről és sokkal kulcsszóra szabottabb címsorral ellátott hirdetéseket írhatunk.

  1. Analytics

Az Analytics a Google egy olyan ingyenes eszköze, amely számtalan hasznos analitikai adattal képes szolgálni weboldalunkról és a hirdetések sikerességéről. Egyes adatok megjelenhetnek az AdWords rendszerében is, ezért érdemes összekapcsolni a két fiókot. A legjobb ingyenes online marketing eszköz!

  1. CTA

Sokszor felmerül, hogy milyen szövegek lehetnek hatásosak, milyenekkel érhetünk el eredményeket. Van azonban egy kötelező és meghatározó rész aminek minden szövegben benne kell lennie. Ez a Call to Action. Nem kell hülyének nézni a hirdetés olvasóját, ugyanakkor tudtára kell adnunk, hogy mit várunk el tőle, milyen folyamatot kellene teljesítenie. Ez a segítség egyértelműsítheti a célját a landing oldalon és növeli a konverziók esélyét is.

  1. Tegeződünk vagy magázzalak?

Fordult már bárki vissza azért egy oldalról mert a hirdetésben amire kattintott még magázták, de a landing oldalon már tegezőre vették? Nem hiszem…
Ettől függetlenül megteremti honlapunk és hirdetéseink egységességét, ha erre az apróságra is odafigyelünk. Vegyék a fáradtságot;)

  1. CPC stratégia

Ismerjük a 9-re végződő árazási stratégia előnyeit. Mindez fordítva is működik a kulcsszavakra való ajánlattétel aukciója közben. Az emberek szeretnek kerek számokban gondolkodni, ezért aukciójuk során is az a valószínűbb, hogy kerek számokat adnak meg CPC gyanánt. Mi az okos hirdető lehetősége? Másképp tenni, mint az átlag és egy kicsit többet megajánlani egy kulcsszóért. Nem kell sokkal, de próbáld meg megtippelni, hogy a javasolt értékhez képest mennyit adnak más hirdetők és mennyivel kerülhetnél éppen feléjük.

 +1. Ne az eszközhöz ragaszkodj, hanem a célhoz

Kevés ilyennel találkoztam, de bizony vannak olyan témák, szolgáltatások, amelyeket nem érdemes hirdetni AdWords-ben. Honnan tudhatjuk, hogy a mi szolgáltatásunk, cégünk éppenséggel ilyen-e? Következtethetünk a hirdetett kulcsszavak iránti keresések számából is, szolgáltatásunk pozicionálásából is, ám a legbiztosabban úgy tudjuk meg, ha kipróbáljuk. 100%-ig sohasem lehetünk biztosak az előzetes adatok alapján a későbbi eredményességről, ezért a legbiztosabb ha viszonylag nagy költséggel tesztelünk az elején. Ha működik, folytathatjuk a költségek csökkentésével a hirdetések futtatását, ha nem hozza meg a várt eredményeket akkor érdemes lehet a Remarketing kivételével leépíteni a többi kampányt vagy (mielőtt még ennyire radikális lépésre szánnánk el magunkat) konzultálni egy online marketing ügynökséggel, hátha a fiók rossz eredményei, a hiányos beállításoknak köszönhetőek.