Talán kicsit keményen fogalmazok, de a közelmúltban a “Stories” nevű újításával az Instagram gyakorlatilag beépítette a Snapchat teljes funkcionalitását az ő saját alkalmazásába. Ezt lehet szeretni, lehet nem túl korrekt üzleti húzásnak tartani, ezzel most nem foglalkozunk, hanem szeretnénk megismertetni Veled néhány dolgot, amit valószínűleg nem tudtál az Instagram Stories-ról. Ez a bejegyzés inkább azoknak szól, akik már valamennyire ismerik, látták ezt a funkciót, tudják mi a lényege. A könnyebb fogalmazás miatt magyarul “történetnek” fogom nevezni azoknak a tartalmaknak az összességét, amiket Te töltöttél fel. Azért ha valaki még soha nem hallott róla, de kipróbálná, itt találja az Insta Stories részt:

blogp1-insta-stories1. Stop

Habár a Snapchathet hasonlóan itt is csak 10 másodpercig mutat egy fotót, illetve a videók hossza is ennyi, a Snapchettel ellentétben itt megállíthatod, ha egy képet pl. tovább szeretnél nézni. Ehhez egyszerűen érintsd meg és tartsd rajta az ujjadat a kijelzőn. Amint elengeded, az időzítő/videó megy tovább.

2. Újraindítás

Ha megint megnéznéd a Stories adott kis szeletét, tehát elölről indítanád az adott 10 másodpercet, érintsd meg a kijelző bal szélét. Ne a közepét, mert az épp az ellenkező hatást fogja elérni: a következő kis elemre (képre/videóra) dob, így viszont visszaugrik az elejére, újra indul a 10 másodperc.

3. Saját képed/videód lementése

Ha úgy érzed, jól sikerült amit lőttél, eltennéd későbbre is, egyszerűen nyisd meg, bökj a jobb alul látható 3 pontra és válaszd ki a mentést (save).

4. Már meglévő fotó/videó feltöltése

Ha egy olyan tartalmat szeretnél a saját Instagram történetedhez hozzáadni, nyisd meg az Instagram Stories kameráját, mintha most akarnád a képet csinálni (húzd jobbra az ujjadat a hírfolyamon), majd ahelyett, hogy fotóznál, húzd lefelé az ujjadat a kijelzőn, ekkor előjönnek a telefonodban levő fényképek (az elmúlt 24 órából), így fel is tudod azokat tölteni.

5. Ki látta, amit kitettél?

Az Instagram Stories nem kedvez az árnyékból leselkedőknek (akik minden bejegyzésedet megnézik, de nem likeolnak, nem kommentelnek). Ha rámész a saját töténetedre, alul látni fogsz egy kis szem ikont és egy számot, ez jelzi, hányan látták az adott tartalmat. Ha ez nem elég, felfelé húzva a képernyőn az ujjadat előjön a profilok listája, hogy konkrétan kik látták, amit kitettél. Nincs több bújkálás, látlak ?

6. Váltás a történetek között

Ha nem akarod végigvárni az adott személy történetét, húzd balra az ujjadat vízszintesen a kijelzőn, így a következő felhasználó történetének elejére ugrik. Ez ugyanaz, mintha kilépnél az idővonalhoz, és e következő kör alakú profilképre böknél, csak így nem kell kilépni hozzá. Másik irányba húzva az ujjadat az előző személy történetéhez ugrasz vissza.

+1 Olvashatóbb feliratok

Ha szeretnél feliratot tenni a képre, akkor ennek bizonyára tudod a módját, nem nehéz. De mi a teendő, ha olyan háttér lenne a szöveg mögött, ami miatt az nehezen lesz olvasható? Egyszerű: válassz egy színt és satírozz a szöveg mögé, így máris egyenletes, homogén felület lesz a szöveg mögött ?

blogp2

Az Instagram Stories klassz dolog, sokan így kezdenek el végre Snapchatet használni ? Próbáld ki, közvetítheted napodat, egy-egy munkafolyamatot, projektet, építheted személyes márkádat, vagy javíthatod a kapcsolatot közted és ügyfeleid, vásárlóid között! Mindenképpen érdemes használni, a cikk elolvasása után már profi szinten!

Kép forrása: WikiMedia Commons