Üzleti és céged, vállalkozásod hitelességének záloga, hogy minden kommunikációd és tevékenységed jogtiszta körülmények között történjen meg.

Ha rendszeresen tartod online a kapcsolatot a követőiddel, akkor bizonyára tudod, hogy képek használata nélkül erősen bekorlátozod kommunikációd sikerességét. Ahhoz viszont, hogy elkerüld a jogtalan felhasználás okozta következményeket, biztos forrásból, legálisan kell hozzájutnod minden grafikához.

Sokan ilyenkor kapásból nyitnak egy új oldalt böngészőjükben és bepötyögik a keresőbe (ami Google ugyebár) az általuk kívánt kifejezést, majd a kereső által listázott képek közül le is töltik a számukra szimpatikusakat.

Ez egy gyors, de sok esetben helytelen megoldása az illusztrációk szerzésének.

Google Advanced Search

Számtalan oldal kínál jó minőségű, legtöbb esetben szabadon felhasználható képeket, ám ha ragaszkodnánk a Google keresőjében való kutakodásra, akkor az alábbi felületet javasolnám: Google Részletes képkeresés

Itt olyan paraméterek alapján kereshetünk rá az adott kifejezésekre, amelyek rögtön, a nekünk megfelelő preferenciák szerint listázzák a fellelhető tartalmakat.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a felhasználási jogoknál kiválasztani, hogy milyen feltételek alapján keressen nekünk képeket az algoritmus.

felhasznalasi-jogok

Én személy szerint a legtöbb szabadságot megengedő, “szabadon felhasználható, megosztható vagy módosítható, akár üzleti célból is” opciót szoktam választani. Érezhetően kevesebb eredményt kapunk ezek beállítása után, mint egy normál keresésnél, ugyanakkor fontos tudni, hogy így minimalizálhatjuk a jogtalan képfelhasználásunkat.

Hasznos, kedvenc eszközök

További tippként szeretnék kiemelni két olyan online eszközt, amik használatát minden, komolyabb photoshop tudással nem rendelkezőnek ajánlanám. Ez a kettő a Pablo és a Canva.

Mind a kettő rendelkezik ingyenesen felhasználható képekkel és az azok szerkesztéséhez szükséges legalapvetőbb funkciókkal.

Hogy melyik eszköz használatához folyamodok, az általában a rendelkezésre álló idő mennyiségének függvénye. Gyors, mindössze egy feliratot igénylő módosítás esetén a Pablo-t tudnám ajánlani, míg hosszabb és kreatívabb folyamatok esetén a Canva ‘drag and drop’ szerkesztőjét.