Minden egyes videómegtekintés egy új érdeklődő, feliratkozó, egy potenciális ügyfél. Nem csoda tehát, hogy ha bár vannak még fontos tényezők a megtekintési számokon túl amik szükségesek egy YouTube kampány sikerességéhez, az említett számokat mindenki igyekszik feljebb és feljebb tornászni.

Hisz mennyi értelme úgy videókat feltölteni, hogy azokat nem tekinti meg senki? Nem sok..

A következőkben átfutjuk, hogy miként tehetsz szert több megtekintőre videóidnál.

Érd el a minimumot, a minőség terén

Az első és igazi célod nem az, hogy reklámozd cégedet, hanem hogy hasznos és a célcsoportod által kedvelt tartalmat szolgáltass. Ehhez viszont olyan formában kell elkészítened a videókat, hogy azok megállják a helyüket.

Ehhez nem szükséges bevásárolnod a legjobb kamerákból, mikrofonból és egy saját otthoni stúdiót sem szükségszerű felépítened.

Mindössze ügyelj a kép minőségére, a hang tisztaságára és hogy megfelelően be legyen világítva a helyszín ahol rögzíted a felvételt.

Vedd szemügyre célcsoportod videózási szokásait? Milyen formátumban közvetítenek tartalmat, illetve az ő véleményvezéreik milyen minőségűekkel érik el őket?

A téma kiválasztása is hasonlóképp történjen:

Melyek azok a blogbejegyzések, amik jól teljesítettek az adott célcsoportnál? Konkurenciád tartalmai közül is választhatsz.

Ha konkurenciád is hasonló videókat gyárt, vedd szemügyre videóikat az alábbiak alapján:

  • Kihagyott valamit, ami fontos volt?
  • Nem magyarázott el minden részletet kellő alapossággal?
  • Szolgált bizonyítékkal a hallottakról?
  • Gyors volt vagy épp túl lassú a videó ritmusa?
  • Mennyi volt a megjelenített információk mennyiség? Lehetett volna több, esetleg bőven kevesebb?
  • Diagrammok, infógrafikák segítségével nem lett volna szemléletesebb ábrázolni a taglaltakat?
  • Több konkrét adat kellett volna?

Ha Te nem is hiányolsz semmit a hallottakból, ellenőrizd a kommenteket, hátha ott megjegyzik páran, hogy mivel egészülhetett volna ki a videó.

Meríthetsz témákat továbbá a YouTube keresőjéből is, elvégre nem véletlen, hogy a második legnagyobb kereső manapság.

Csak beírod a keresett kifejezést és utána egy szóközt ütve láthatod, ahogy a YouTube listázza a találatokat.

Nem lesz mindegyik releváns természetesen, de jól látszik majd, hogy konkrétan milyen témák érdeklik a YouTube-on keresőket.

Ha megvan, hogy mik az alapvető kulcsszavak, akkor nyugodtan folytasd a keresés az ábécé valamely betűjével. Mindig egy betűt írjunk csak a fix keresési kifejezés után, megnézve, hogy az adott betű milyen lehetőségeket jelent a YouTube keresője számára.

Meg is kérdezheted követőidet, hogy milyen típusú tartalmat látnának szívesen legközelebb.

Ha erre a kérdésedre érkezik válasz, akkor az a tartalom már hiányolva van és nincs más dolgod, mint megadni amit kértek.

Mindenképpen kérd meg videód végén, hogy valamilyen formában váltsanak ki interakciót a videóval. Ez lehet komment, megosztás, feliratkozás vagy akár like is.

Ez egy fontos része a folyamatnak, ugyanis a felhasználói visszajelzések nagyban befolyásolják, hogy hányadik helyen végződik videónk egy keresés során.

Optimalizáld videóidat

Optimalizált videókkal elérhetjük, hogy tartalmunk a megfelelő formában, helyen és alkalmakkal jelenjen meg.

Négy dologra kell figyelned, hogy a fenti optimalizálás megvalósuljon:

1. Cím

Ha a fentiek során leírt folyamatok mentél választottál témát, akkor az is megvan, hogy milyen kulcsszavak, keresési kifejezések mentén haladtál. Fogalmazd mondattá ezeket a kifejezéseket. Ha teheted, akkor mindenképp reagálj már a címmel egy olyan félelemre, ami célcsoportodat foglalkoztatja. Fogalmazd bele és ígérj rá megoldást (persze csak akkor, ha valóban tudsz is nyújtani rá).

Az “Ilyet még sosem láttál”, az “Erre a fordulatra senki sem számított” és a ”Ha ma csak egy videót nézel meg akkor ez legyen az!” címek nem működnek és nagyon átlátszóak.

2. Tag-ek (vagyis a címkézés)

Ne használj 10-12 címkénél többet és igyekezz olyanokat választani, amik kapcsolódnak videód témájához. A megfelelő címkézés segít majd videódnak megjelenni a javasolt videók szekcióban.

3. Leírás

Fontos: Ne áldozd fel a keresőoptimalizálás oltárán a jó bemutatkozó szöveget. Ne tömd tele kulcsszavakkal feleslegesen és ne próbáld meg kijátszani a Google algoritmusát.

Ha a lehető legtökéletesebben szeretnéd kitölteni ezt a mezőt, akkor haladj az alábbiak szerint: Tedd a linked a leírás tetejére, maximalizálva ezzel az átkattintási arányokat. Ezt követően helyezd el egyszer a Téged jellemző kulcsszót az első 25 szavas bekezdésben. Ezután írd meg a legalább 250 szavas bemutatkozód úgy, hogy közben háromszor még szerepelteted a szövegben a kiválasztott kulcsszavakat.

Ha videód felosztható és jól elkülöníthető több részre is, akkor az időszakokat jelöld a leírásban, így kattintható formában “ugrálhatnak” az egyes blokkok között a nézők!

4. Indexkép

Az általad kiválasztott és feltöltött indexképeknek is megvannak a maguk szabályai. A legjobb, ha emberek szerepelnek a képen. Egy emberi arc mindig megragadja a figyelmet.

A képen legyen felirat, ami egy kiragadott kifejezés a címből, a kép maga pedig a videó egyik legizgalmasabb fázisára mutasson betekintést vagy akár a végeredményre.

Ne csak YouTube-on oszd meg videóidat

Oszd meg több helyen is a feltöltött videót, hogy minden forrásból érkezzenek hozzád látogatók. Ne félj csak azért megosztani őket, mert új, eddig kevésbé kitapasztalt formátumban készültek. Kérd meg követőidet, hogy véleményezzék az készült videókat és a visszajelzések alapján javíthatod a továbbiakat.

Építs feliratkozókat

Ha feliratkozóid találkoznak először a frissen feltöltött tartalommal, akkor interakcióba is lépnek a videóval, aminek hatására javulnak megjelenési pozícióid a YouTube-on.

Feliratkozókat pedig úgy tudsz a leghatékonyabban szerezni, ha egy egyszerű Call To Action keretein belül megkéred őket, hogy bizonyos okokból de a videó végén iratkozzanak fel.

Az okokat már Te mondod meg, ám ha valóban szerették tartalmaidat, akkor nem akarnak lemaradni a továbbiakról sem és ennek érdekében már könnyebben kattintanak arra a bizonyos gombra.

Így javíthattad videóid megtekintési számait az ingyenes eszközökkel, legközelebb megnézzük, hogy a fizetős megoldások terén, milyen lehetőségeink vannak.

Forrás: neilpatel.com