Néhány napja két új fejlesztéssel jelentkezett a Facebook, mindkettőnek célja, hogy ismerőseinket az általunk éppen megélt pillanathoz még közelebb hozzuk, úgy érezhessék, mintha ott lennének velünk. Ez a két funkció az Élő Videó és a fotók esetében a Kollázs.

Élő Videó

elo-video

 

Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk róla, hogy a közösségi médiában új trend jön, legalábbis ami a tartalmat illeti: élő adás, élő közvetítés.
Ezt támasztja alá, hogy a Facebook elkezdte tesztelni “élesben” az Élő Videó (Live Video) funkciót. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány kiemelt személy, hitelesített Facebook profil már hetekkel-hónapokkal ezelőtt is használhatta (én pl. Gary Vaynerchuknál láttam élő videóközvetítést). Most viszont szélesebb körben kezdődött a Live Video tesztelése, de egyelőre csak USA-ban, csak iPhone készülékeken.
Ennek a szolgáltatásnak a lényege, hogy telefonunkról a Facebookon keresztül videón közvetíthetjük, mi történik éppen velünk, így barátainknak az az érzése lehet, hogy ott vannak velünk.
Adás közben látjuk, hányan nézik, illetve lehetőség van természetesen hozzászólni a videóhoz. Az adás után a videó az idővonalra kerül elmentésre, ahol megtarthatjuk, vagy le is törölhetjük a későbbiekben.
Az Élő Videók ugyanúgy megjelennek a hírfolyamban, mint a többi bejegyzéstípus, az élő videó megtekintése közben közben pedig feliratkozhatunk értesítésekre, így a Facebook jelez nekünk, amikor az illető legközelebb élő videó közvetítésébe kezd.

A Facebook egy bemutató videót is készített:

 

Kollázs

kollazs

 

A másik újítás a fotókat érinti, és Collage (Kollázs) névre hallgat. Ennek lényege röviden, hogy az összetartozó fényképeket, videókat egy görgethető, mozgó kollázsba csoportosíthatjuk. Legyen szó akár egy hétvégi kirándulásról, koncertről, vagy csak barátokkal töltött időről, a Facebook szerint a kollázs remek módja, hogy megosszuk ismerőseinkkel a pillanatot.

 

Fotó megosztásakor láthatjuk a telefonon a többi akkor, ott készült képet, videót. A kollázst szerkeszthetjük, hozzáadhatunk, törölhetünk belőle elemeket, majd egyedi címet adva neki megoszthatjuk. A funkció elméletileg december 3-a óta elérhető iPhone készülékeken, Androidra jövő év elejére ígérték.

A Facebook bemutató videója:

 

Az új funkciók miatt a Facebook újratervezi a megosztási lehetőségek designját. A következő kategóriákat fogják használni szöveges bejegyzés, fotó/videó, check-in, “érzés” (feeling), élő videó.

 

megosztasi-kategoriak

 

Érdekes újítások, alátámasztják, hogy a tartalom jellegét érintő trendek tényleg az élő adások felé mennek. Rengeteg új lehetőség rejlik benne, ugyanakkor én személy szerint kicsit aggályosnak tartom, hogy még jobban odaláncolja az embereket a közösségi média oldalakhoz, hiszen az eddigi tartalmaknál mi dönthettük el, mikor akartuk “fogyasztani” azokat, most viszont ha valaki élőben szeretné az élő videót megnézni, nem utólag, akkor “kénytelen” akkor, ott részt venni benne, amikor a videó készítője elkezdi a közvetítést.
Mindenesetre kíváncsian várjuk, milyen új lehetőségek merülnek majd fel az új funkciók bevezetésével, elterjedésével!

 

Kiemelt kép forrása: Flickr | downloadsource.fr
Képek, tartalom forrása: