Az előző három ‘Induljunk az alapoktól’ című cikkben leginkább a Facebookra szabottan fejtettem ki a tudnivalókat az adott mutatókkal kapcsolatban.

Most szeretném jobban kiszélesíteni a spektrumot, a CTR ugyanis a Facebook mellett a Google AdWords rendszerében hirdetők számára is igen fontos mutató.

 

Definíció szerint

Egy olyan arányszám, amely megmutatja, hogy a hirdetések megtekintését követően milyen gyakran kattintanak az emberek a hirdetésre. Gyakorlatilag a hirdetésre, hivatkozásra érkező kattintások százalékos aránya a hirdetésmegjelenítések, megtekintések számához képest.

Egy nagyon leegyszerűsített példán keresztül bemutatva: ha egy hirdetésünkre mindössze egy ember kattintott, ellenben már megjelent 100 embernek, akkor ennek a hirdetésnek a CTR értéke 1% vagy 0,01.

 

Mire figyelmeztet minket?

A CTR az egyik legbeszédesebb mutató akkor, mikor egy hirdetés eredményességét kell megállapítanunk.
Mindenki kíváncsi rá, hogy egy-egy gondosan összerakott hirdetése, hogyan teljesít. Az ilyen esetek során tanácsos megtekinteni mit is mond a CTR mutató.

Hogy milyen egy ideális átkattintási arány, azt megint csak nem lehet hasraütés-szerűen megmondani, természetesen a nagyobb, most jobb.

Tanácsos lehet még a hirdetések minőségével kapcsolatos mutatókat is ellenőrizni, erre Facebookon a ‘Relevancia-pontszám’, a ‘Pozitív visszajelzés’ és a ‘Negatív visszajelzés’ nevezetű mutató szolgál, míg AdWords esetében az ‘Állapot’ oszlopban kaphatunk visszajelzést, mind a kulcsszszavak, mind a hirdetések szintjén. Ezen mutatók szöveges tanácsokkal szolgálhatnak arra, hogy miképp lehet növelni a CTR értékét.
Persze van, amikor az egyszerű költségnövelés is hatásos lehet (például, ha AdWords esetében ezzel feljebb tornásszuk a megjelenési pozíciókat), de sosem szabad megfeledkezni a hirdetések minőségének folyamatos csiszolásáról.

 

Az a fránya tesztelés

Hogy legyen mindig viszonyítási alapunk, érdemes több hirdetést elindítani egyszerre egy hirdetéssorozatban vagy hirdetéscsoportban. Facebookon hamar ki fog derülni, hogy melyik a jobb forgalmat generáló, ugyanis az első néhány nap eredményei alapján fog dönteni az algoritmus.

AdWords esetében már lehetőségünk van nekünk megszabni, hogy milyen feltételek alapján válogasson az indított hirdetések közül:

Amennyiben lehetőségünk van rendszeresen ránézni a fiókok eredményeire, azt javaslom, hogy a ‘Korlátlan rotáció’ opciót válasszuk. Gyakori hiba lehet még ez esetben is, ha nem várunk a megfelelő mennyiségű kattintás beérkezéséig és pár kattintás alapján akarjuk már rögtön eldönteni, hogy az egyik hirdetés sokkal jobb, mint a másik.

Fontos, hogy csak szignifikáns eredmények tükrében döntsünk csak egy-egy hirdetés módosításáról vagy végleges leállításáról!